Ciekawostki

Pieczywo, które leczy!

Jednym z pierwszych uczonych, który w 1829 roku odkrył lecznicze właściwości pieczywa był amerykański pastor prezbiteriański prof. Sylwester Graham (ur. 1794, zm. 1851).

„[...]Obserwując chorych oraz ludność wiejską, doszedł do wniosku, że przyczyną licznych dolegliwości jego pacjentów, pochodzących z ówczesnych sfer oświeconych m. in. inteligencji, były błędy dietetyczne. Otóż mieszczanie, jadając biały chleb z oczyszczonej mąki cierpieli na przeróżne niestrawności, kłopoty trawienne…Tych problemów raczej nie mieli wieśniacy, odżywiający się prostym razowym chlebem. Lekarz doszedł więc do wniosku, że dieta i chleb biedaków jest zdrowszy. Prawidłowość swego myślenia zweryfikował na pacjentach. Polecał im chleb z mąki niepytlowej – po prostu ze śrutu pszennego czyli bardzo grubo mielonej maki pszennej razowej. Na dodatek radził też, by był on wypiekany z ciasta poddanego tylko najprostszej, naturalnej fermentacji, a więc bez drożdży i zakwasu„[...]*

Mąka Graham, której nazwa pochodzi właśnie od nazwiska tego uczonego, jest uzyskiwana w specjalny sposób, który pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych całego ziarna, stąd jej właściwości lecznicze i sposób na dłuższe życie.

* Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak - Zdanowicz, Karol Przybylak „Pieczemy ekologiczny chleb”
* http://en.wikipedia.org/wiki/Sylvester_Graham