Ciekawostki

Chleb razowy na zakwasie

Z roku na rok jemy chleba coraz mniej, a szkoda. "Diety" wyrządziły mu ogromną krzywdę, gdyż prawdziwy chleb na zakwasie nie jest tuczący i niezdrowy, a jego zalety nie sposób przecenić.

1) Poprawia pamięć i koncentrację. Bochenki są bogatym źródłem magnezu ( łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie) oraz witamin z grupy B niezbędnych do pracy układu nerwowego.

2) Chroni przed nowotworami, gdyż zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja  rozwojowi "dobrych" bakterii, które zwiększają odporność organizmu oraz zmniejszają rozwój komórek rakowych, zapobiegając nowotworom jelita grubego.

3) Wzmacnia organizm przyszłych mam , gdyż chleb ten zawiera sporo kwasu foliowego i      
żelaza (  wspomaga wydolność organizmu oraz chroni przed anemią)

Wychodząć naprzeciw oczekiwaniom osób ceniących sobie własne zdrowie zaczęliśmy wypiekanie:
- chleba, któremu poświęca się odpowiednią ilość czasu, aby wydobyć ze składników to co najlepsze
- chleba, który odwdzięcza się wspaniałym smakiem, zapachem i korzystnym wpływem na nasze zdrowie
- chleba, który syci, zachowuje długą świeżość i starzeje się z godnością